Browar Wisła, Browar Żywiec, Tyskie Browary Książęce, Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn – jeśli te nazwy nie są Ci obce, odwiedzając Śląsk koniecznie wstąp do piwnego muzeum.
Piwo, jakie jest, każdy widzi. Ale czy na pewno? Czy wiemy, skąd pochodzi, jak tworzy się jego smak? Traktujemy je niekiedy jak coś pośredniego, a to napój z długą i naprawdę ciekawą historią. Aby lepiej zrozumieć piwną różnorodność, najlepiej odwiedzić Śląsk. Tamtejsze browary oraz nowoczesne muzea chronią to niezwykłe dziedzictwo, uczą, bawią, rozbudzają zmysły. Gdy odkryjesz ich arkany, piwo już nigdy nie będzie smakować tak samo.
Piwo jest jednym z najstarszych trunków świata i na pewno jednym z najpopularniejszych. Zdarzało się nawet, że ratowało ludziom życie. W połowie XIX wieku w jednej z dzielnic Londynu wybuchła epidemia cholery. Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego cierpieli niemal wszyscy. Wyjątek stanowili pracownicy pobliskich browarów pijący jedynie chmielowy trunek. Po zamknięciu ujścia wody, epidemia ustała. Piwne dzieje kryją więcej podobnych ciekawostek, które trzeba poznać.
Browar Wisła
Browar Wisła to znakomity przykład udanej rewitalizacji. Nadanie dworcowi kolejowemu w Wiśle nowej funkcji dało mu drugie życie, otworzyło na miasto i ludzi. Wybudowany w 1929 roku w związku z rozbudową linii kolejowej z Ustronia Polana, lata świetności miał już za sobą. Zamknięta kasa biletowa i poczekalnia przedstawiały smutny widok. Obiekt trafił w prywatne ręce i w 2020 roku otwarto w nim Browar Wisła. Oddalony zaledwie 200 metrów od rynku w Wiśle, cieszy się dużą popularnością wśród mieszkańców i turystów. To tutaj, po długich wędrówkach spotykają się miłośnicy gór. Piwo z widokiem na peron stacji Wisła Uzdrowisko i warzelnie smakuje najlepiej!
Odległość od Hotel Vestina >> 8 km.
Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn
Browar Zamkowy w Cieszynie wybudowany z inicjatywy arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga otwarto w 1846 roku i nieprzerwanie działa do dziś. Dlaczego „zamkowy”? Zdecydowało sąsiedztwo, budynek powstał na wzgórzu zamkowym, niedaleko habsburskiego zamku. Był jednym z pierwszych browarów typu fabrycznego, stała jakość piwa przysporzyła mu duże grono wiernych klientów w całej monarchii habsburskiej. Dziś mieści się w nim żywe muzeum piwowarstwa. Można skorzystać z bogatej wiedzy przewodników oraz degustować cieszyńskie piwa. Co roku w Cieszynie odbywa się Cieszyńska Jesień Piwna. W pierwszy weekend września odbywają się degustacje najlepszych piw rzemieślniczych w Polsce, rozmowy z autorami receptur, panele dyskusyjne, gry piwne oraz pokazy domowego warzenia piwa.
Odległość od Hotel Vestina >> 30 km.
Muzeum Browaru Żywiec
Historia piwowarstwa na Żywiecczyźnie liczy ponad siedem wieków. Przez pierwsze stulecia były to małe, rzemieślnicze zakłady cieszące się dużym uznaniem. Pracowali w nich piwowarzy i bednarze z całej Europy. Rewolucja przemysłowa XIX wieku zmieniła oblicze miejsca. Produkcję zautomatyzowano, piwo miało powtarzalne parametry i wysoką jakość. Na fali zmian w 1856 roku powstał Arcyksiążęcy Browar w Żywcu, był jeden z największych w tej części Europy.
W 2006 roku, z okazji 150-lecia browaru, otwarto Muzeum Browaru Żywiec. Okazał się ogromnym sukcesem. Placówkę zaplanowano w dawnych piwnicach leżakowych, ale nie znajdziemy tam zakurzonych gablot. Jest to jedno z najnowocześniejszych muzeów tego typu w kraju. Sale ekspozycyjne zaprojektowane pod charakterystycznymi, łukowatymi sklepieniami, przenoszą w inny świat, kolejne okresy rozwoju browaru i samej marki Żywiec, aż po współczesność. Zwiedzając muzeum, dowiemy się, że piwo nie powstaje z chmielu, a ze słodu, nie ma konserwantów, a w czasie jego produkcji można uzyskać około 300 niepowtarzalnych aromatów. Wystawa odpowiada na wiele pytań m.in.: dlaczego na etykiecie piwa Żywiec Jasne Pełne od kilku dekad tańczy para w krakowskich, kolorowych strojach.
Muzeum browaru w Żywcu jest jednym z obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego wyróżnionym tytułem Gwiazdy Techniki. Od 2010 r. jest tzw. punktem kotwicznym Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego, co świadczy o jego ponadregionalnym znaczeniu dla przemysłowej historii Europy.
Odległość od Hotel Vestina >> 37 km.
Muzeum Tyskie Browary Książęce
Jeśli chcesz wszystkimi zmysłami doświadczyć procesu warzenia piwa, poznać jego profile sensoryczne, koniecznie pojedź do Centrum Sztuki Piwowarskiej w Tyskich Browarach Książęcych. W Laboratorium Piwa dotkniesz zaś piwowarskiego rzemiosła i zrozumiesz „alchemię” złotego trunku. W historycznym budynku, gdzie nieprzerwanie od 1629 roku wytwarzane jest piwo, działa również Centrum Wycieczkowe Tyskich Browarów Książęcych. Dla turystów otwarta jest warzelnia, pomieszczenia do fermentacji, zabytkowy browar, butelkownia, puszkownia. Zwiedzanie kończy się pokazem właściwego nalewania alkoholu i degustacją piwa warzonego kilka metrów nad lokalem. Browar mocno podkreśla swój związek z lokalną społecznością. Zdjęcia pokoleń browarników zobaczysz na muralach, z których jeden zalicza się do największych w Polsce. Placówka organizuje szereg wydarzeń artystycznych, wystawy, koncerty. Dla spragnionych mocnych wrażeń, w wybrane dni roku, organizowane są nocne wycieczki.
Odległość od Hotel Vestina >> 80 km.
Podsumowanie: browary na Śląsku
Śląsk jest domem dla znanych browarów i muzeów piwnych, takich jak Browar Wisła, Browar Żywiec, Tyskie Browary Książęce, i Arcyksiążęcy Browar Zamkowy w Cieszynie, które oferują coś więcej niż tylko degustacje piwa – to centra edukacji o bogatej historii i procesie tworzenia tego popularnego trunku. Odwiedzając te miejsca, można nie tylko skosztować różnych rodzajów piwa, ale również zanurzyć się w historię i technikę jego produkcji.